Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Häradssigill i Västergötland (även via Zoom)

31 maj, 2023 kl. 18:15 - 20:00

Gratis

Lunds heraldiska seminarium: Häradssigill i Västergötland

De historiskt kända häraderna i Västergötland omnämns redan för 800 år sedan i den Äldre Västgötalagen.  30 av Västergötlands 31 härader har haft sigill. Från fyra av dessa finns medeltida sigillbelägg, bland annat det äldsta kända svenska häradssigillet, använt av Skånings härad 1432.

Samtliga 15 härader i gamla Skaraborgs län har av Kungl. Maj:t. fastslagna heraldiska vapen. Inget annat härad i Västergötland har fastställt vapen, men däremot har element från flera av sigillmotiven letat sig in i ett eller flera kommunvapen inom respektive område.

Henric Åsklund, ordförande i Svenska Heraldiska Föreningen och även Gillesmästare i Västgöta Gille i Malmö, berättar om häradernas sigill och vapen.

Gratis och ingen anmälan krävs för deltagande på plats, men rekommenderas eftersom ytterdörrarna kommer att låsas när seminariet startar så det är bra att vi vet vilka som avser deltaga.

Tid: Onsdag 31 maj 2023, kl 18.15
Plats: Föreläsningssalen Telaris, Juridicum (Lilla Gråbrödersgatan 4-6, Lund).
Digitalt: Zoom-länk vid anmälan till henric@heraldik.se
Eftersits: Efter seminariet följer sedvanligt postseminarium på Lundabryggeriets Ölkällare i Lund. OBS! Obligatorisk föranmälan senast 24 maj för bordsbokningens skull! Vi har reserverat ett antal platser men kan inte garantera att de räcker till alla så först till kvarn att anmäla sig.
Societas Heraldica Lundensis är Lunds Heraldiska Sällskap, en lokalavdelning av Societas Heraldica Scandinavica, dvs det Skandinaviska Heraldiska Sällskapet. SHL fungerar också som en arbetsgrupp i Svenska Heraldiska Föreningen.
Västgöta Gille i Malmö bildades 13 december 1890 och har till ändamål att befrämja enighet, vänskap och hjärtligt umgänge mellan Västgötar boende i Skåne och angränsande landskap.

Detaljer

Datum:
31 maj, 2023
Tid:
18:15 - 20:00
Kostnad:
Gratis

Plats

Juridicum
Lilla Gråbrödersgatan 4–6
Lund, Sverige
+ Google Map
Visa Plats-webbplats

Arrangörer

Societas Heraldica Lundensis
Svenska Heraldiska Föreningen
Västgöta Gille i Malmö