Så används ett vapen

Carl Cronholms exlibris visar vapnet framför en port in till hans hem.
Teckning: Jan Raneke

– Vad ska du ha vapnet till?
Det är den vanligaste frågan som ställs när man med entusiasm och glöd lagt ut texten om vad heraldik är.

Första gången frågan kom upp så försökte jag lite trevande att komma på ett bra svar på vad ett vapen kunde användas till.
– Du kan ha det på brevpapper, sigill, signetring och i exlibris.
– Jaha du. Brevpapper och sigill? Har du hört talas om e-post? Signetring? Vem har sådana nu för tiden. Och exlibris? Folk läser ju knappt sin dagstidning, på sin höjd TV-bilagan! Nä du, jag tror jag avstår.

Jag har nu finslipat mina argument och hittat många fler användningsområden för ditt heraldiska vapen.

Första argumentet

Du behöver inte alls använda ditt vapen. För de allra flesta är det tillräckligt att ha ett vapen. Hur vapnet ska användas kommer ofta naturligt och skiljer sig från person till person. Vapnet kan först ha tillkommit som en 50-årspresent till någon som har allt. Denne någon upptäcker sedan efter en flytt, när den gått igenom sitt lilla bibliotek, att böcker som har lånats ut till vänner och bekanta har försvunnit. Och plötsligt slår tanken in.

– Nej, nu blir det ett exlibris, så folk vet vem böckerna tillhör!

Bengt-Göran Lundqvist exlibris som bygger på släktvapnet från 1956.
Teckning: Carl-Axel Rydholm

Andra argumentet

Heraldiska vapen används ofta av kommuner eller offentliga institutioner och då på samma sätt som ett företag använder sitt varumärke. Se på dem och använd ditt vapen på samma sätt. Ditt släktvapen är inte heller bara för dig och dina närmaste släktingar. Även ättlingar och avlägsna släktingar har rätt till släktvapnet som på så sätt kan bli ert gemensamma varumärke nu och för framtiden.

Tredje argumentet

Det är härligt att ibland vara lite anakronistisk i denna vår allt snabbare snurrande värld av tillgänglighet och informationsteknologi. Det kanske inte är så ofta man skriver ett vanligt brev, men om man skaffar ett brevpapper med sitt vapen på och kanske även ett sigill så kan ju det vara argument nog att börja skriva litet fler vanliga brev och inte alltid slentrianmässigt skicka e-post. Det blir i alla fall garanterat uppmärksammat. Fundera på skillnaden mellan en anställningsansökan på e-post och en med ett tjusigt brev med ett vapen i ena hörnet. Gissa vilket brev som kommer att tas med för vidare granskning.

Nåväl, detta är ingen predikan för att man måste använda sitt vapen till något. Om man däremot inte kan vänta på att komma på fler användningsområden eller vill låta sig inspireras litet så kommer här några exempel.

Jörgen Deséns exlibris visar hans två stora passioner: heraldik och folkmusik.
Vapnet
antogs 2002. Teckning: Magnus Bäckmark

Vapen på papper

Brevpapper, korrespondenskort och kuvert väcker beundran. Vill man vara mer diskret kan trycket göras i vattenstämpelteknik. Visitkort kan vara de gamla hederliga med enbart namn på, till sådana med fullständiga uppgifter. Alla prydda med släktvapnet.

Exlibris ger den kanske största möjligheten till heraldisk lek. Fantasin sätter gränsen för hur du kan utforma ditt vapen. Vitprägling är en press som i relief ger ett diskret och elegant intryck.

Annonser på familjesidan i tidningen kan prydas med ett vapen. Passar kanske allra bäst i begravningsannonsen.

Vapen på glas och porslin

Prydnadsföremål som dryckeskärl, tallrikar och uppläggningsfat har pyntats med vapen sedan medeltiden. Låt göra en hel servis dekorerad med släktvapnet eller ett personligt märke. En dörr kan målas med vapen och fönster blyinfattas.

Även bilar kan prydas med vapensköldar. Här en lastbil som tillhör Veinge
Betong AB i Halland. Målning av Per Grönlund. Foto: Per Grönlund.

Vapen på metall

Sigill. Här finns en uppsjö med varianter på signetringar och olika sorters stampar. De har en djupgravyr vilket gör det möjligt att göra lackavtryck. Glöm inte att vapnet måste spegelvändas.

Smycken med ytgravyr har inte en spegelvänd bild eftersom motivet ska ses direkt. Ytgravyr görs också på halsband och armband, på fickur samt på prydnadsföremål som bägare, muggar, tallrikar och skålar. Bruksföremål har mer sällan heraldisk utsmyckning men det förekommer på spännen, eldskärmar, bestick, vinkylare, vindflöjlar och grindar. Skyltar kan gjutas och målas.

Låt göra en sigillring med ditt vapen, här
vapen Bede. Släktvapnet skapades 1992.
Foto: Stefan Bede

Vapen på sten och ädelsten

Dörrposter kan huggas för att tala om vem som bor eller har bott här. Vanligt på gamla slott och borgarpalats i städerna. Spiselkrans med heraldiska vapen är vanliga på herrgårdar samt i brittiska landsbygdsdeckarhistorier. Gravstenar är minnet över förfäderna och vad passar bättre än att pryda minnesmärket med släktens vapen.

Signetringar kan vara av sten likväl som metall, vars infattning är en hel- eller halvädelsten; oftast är vapnet djupgraverat och spegelvänt.

Ovan. Många väljer att låta en konstnär, som här
Thorleif Aiff, snida ut vapnet i trä och använda det
som en väggdekoration. Släkten Alls vapen från
1984 av Jan Raneke. Foto: Magnus Bäckmark

Vapen på trä

På prydnadsföremål av trä kan en konstnär snida ut dekorativa vapen. Samma teknik fungerar på bruksföremål som stolar, skåp, gevärskolvar, käppar och vagnar. Obs! Vapnet ska inte vara på sitsen, man placerar inte ändan på familjestoltheten. Begravningsvapen hör till en svunnen tid.

Vapen kan även tatueras.
Foto: Per Grönlund

Vapen på läder och skinn

Böcker med präglade pärmar och omslag är vackra men dyra för de kräver en präglingsmaskin, men finns den kan många böcker enkelt få samma utsmyckning. Bruksföremål som sadlar, skärp och bälten kan också de präglas med en präglingsmaskin.

Vapen på tyger

Bordsvimpel. Alla har väl stött på en företags- eller föreningsflagga så varför inte göra en likadan för familjen. Flaggor, banér och fanor är typiska föremål med heraldiska motiv. Här kan företagets, klubbens eller föreningens vapen komma på pränt. Också släktvapnet passar på en flagga. Kavajmärken brukar fungera bra som bärare av heraldiska vapen.

Vanligt i Storbritannien men på frammarsch även i Skandinavien. Finns i alla prisklasser från fabrikstillverkade till exklusiva handsydda. Servetter, dukar och sängkläder är också några möjliga användningsområden.

Stefan Bede