Företag kan ha vapen som logotyp, ex Almaviva redovisning
vars valspråk betyder ”En närande och levande redovisning”.
Vapnet skapat 2004. Teckning: Magnus Bäckmark
De första stegen mot ett eget heraldiskt vapen kan vara svåra att ta, men här ges lite hjälp på traven. Börja med att läsa denna skrift och lär dig heraldikens grunder.
Bestäm vem som ska föra vapnet. Tänk på att ett släktvapen bör symbolisera hela släkten och inte bara den som komponerade vapnet. Spåna! Uppslag till ditt vapen kan du få från släktnamn, geografi, yrke och intressen. Eller varför inte utgå från en anekdot eller historia som är kopplad till dig eller släkten. Ganska snart lär du komma på flera förslag. Välj ett huvudspår och försök sedan göra varianter av det.
Det är sällan man får det perfekta vapnet vid första försöket. Huvudregeln är att göra vapnet så rent och enkelt som möjligt. Fokusera på det viktigaste och undvik att försöka klämma in alla dina idéer i din sköld.
Vapenböcker. Titta i vapenböcker för att få inspiration men även för att kontrollera att din vapenidé inte redan är upptagen. På sidan 46 finns en lista över de mest betydande vapenböckerna i Norden. Listan återfinns även på Svenska Heraldiska Föreningens webbsidor, där du också finner en mycket omfattande vapendatabas som du kan söka i.
Till webbsidorna är även ett forum (Heraldica) knutet, där du kan presentera din vapenidé och få hjälp av andra i ditt komponerande.
Ett svenskt vapenregister. När vapnet slutligen är klart bör det anmälas till Svenskt Vapenregister. Svenska Vapenkollegiet granskar därefter om vapnet är heraldiskt korrekt och unikt. Om vapnet uppfyller kraven införs det i registret och ges ett erkännande. Samtidigt görs vapnet synligt så att framtida intrång kan undvikas.
Registret ger inget rättsligt skydd men är en kvalitetsstämpel och erkänns av heraldiker både i Norden och övriga världen. Alla vapen publiceras i Vapenbilden, på hemsidan och i en återkommande bokutgivning.
Använd vapnet. När vapnet har granskats och godkänts bör det rimligtvis användas. Den som känner att den egna konstnärliga förmågan brister kan kontakta en heraldisk konstnär för att få vapnet vackert tecknat och målat.
I artikeln på sidan 42 finns mängder med tips om hur vapnet kan användas. Heraldiska konstnärer finns presenterade på Svenska Heraldiska Föreningens webbsida, www.heraldik.se.
Publicera vapnet. Medlemmar i Svenska Heraldiska Föreningen anmäler sina vapen till föreningens härold som ser till att vapnet blir offentliggjort i föreningens matrikel. Ett vapen kan också presenteras i den mer exklusiva publikationen Skandinavisk Vapenrulla eller i Svenskt Vapenregister.
Henric Åsklund