Recension: Medieval Military Costume

Krister Fast recenserar ”Medieval Military Costume” (2000) av Gerry Embleton.

Författare: Gerry Embleton
Titel: Medieval Military Costume, Europa Militaria Special No 8,
Förlag: The Crowood Press, Ramsbury 2000
Antal sidor: 96
ISBN: 1 86126 371 6

 

 

Ambitiöst återskapade krigardräkter

Med rikliga och synnerligen detaljrika bilder visas i den här boken exempel på den medeltida militära klädedräkten och dess utveckling. Detta med hjälp av ambitiösa rekonstruktioner av kläder och kläddetaljer. En icke oansenlig del av materialet är hämtat från det nära Nykøbing på Falster belägna Middelaldercentret.
Verket spänner över en lång tidsperiod och över ett stort geografiskt område, vilket gör att det kan vara svårt att ge en detaljerad helhetsbild. Modeväxlingar är ju inget modernt påfund. Trots detta lyckas Embleton ge en bra snabböversikt. Värt att notera är att man inte glömt de kvinnor som följde med i fält och att rekonstruktioner av kvinnlig klädsel även visas.
Av särskilt intresse är naturligtvis heraldikens användning i klädseln, som kännetecken och som utsmyckning. Allt från rikt utsmyckade schabrak och hjälmprydnader för torneringar till den personliga klädedräkten hos till exempel riddare, fotfolk och bågskyttar visas i rik mängd. Stort utrymme ges åt användandet av ”badges” för att visa lydnadsförhållanden.
I boken poängteras vikten för de mäktiga av att visa upp rikt utsmyckade kläder och välarbetade rustningar. Exempel ges på hur olika tekniker såsom metallbroderi och applikationer kombinerades för att ge så iögonfallande och vackra effekter som möjligt på heraldiska motiv i klädedräkter, på fanor och till och med på tält.

 

Av Krister Fast