Recension: Harry Potter-filmerna

Marcus Karlsson recenserar Harry Potter-filmerna.

Kittla inte en sovande drake – Allt om heraldiken i sagan om Harry Potter

En av de mest enastående litterära framgångarna på senare tid är J K Rowlings böcker om trollkarlen Harry Potter, vilka också innehåller en del heraldik.

Hogwarts skola för häxkonster och troll-dom har ett vapen som är kvadrerat: 1. ett sinistervänt upprest lejon, 2. en orm, 3. en upprest tillbakaseende grävling, 4. en örn, samt därtill en hjärtsköld belagd med ett H. Till detta hör det latinska mottot Drago dormiens nunquam titillandus (’Kittla aldrig en sovande drake’).

De fyra fälten står för skolans fyra elevhem Gryffindor, Slytherin, Hufflepuff och Ravenclaw. Elevhemmen har också egna vapen, vars utföranden inte är av bästa heraldiska kvalitet. Rowling har troligtvis varit påverkad av den brittiska traditionen där det är mycket vanligt med att skolor och universitet för vapen.

Elevhemmet Gryffindor kunde, tycker jag, ha fått en gyllene grip i sitt vapen som anspelning på gryffin = griffin (engelska ’grip’) d’or (franska ’av guld’). Ravenclaw borde ha fått en korp i stället för en örn.

 

Av Marcus Karlsson