Vapen Wahlgren, ritat av Andrew Stewart Jamieson.

Mitt vapen – Yens Wahlgren

Yens Wahlgren.

Yens Wahlgren.

Mitt vapen
Yens Wahlgren
medlem i Svenska Heraldiska Föreningen

I denna artikelserie intervjuas vapenbärare om deras vapen. Vi började med delar av styrelsen i Svenska Heraldiska Föreningen, och fortsätter nu med ytterligare en av våra medlemmar, nämligen Yens Wahlgren.

Sköld: I rött en val av guld sprutande vatten av silver och hållande en gren av silver i munnen.
Hjälmtäcke: Rött fodrat med guld.
Hjälmprydnad: En uppstigande röd grip med beväring och krona av guld hållande en hammare och en murslev, båda av silver med röda skaft.

– SV-9

När antogs vapnet?

– Den första skissen till vapnet gjorde jag som tonåring på 1980-talet då jag spelade mycket rollspel och vi gjorde fantasivapensköldar åt karaktärerna i spelet. Då fastställde jag själva motivet, och experimenterade med olika sätt att komponera skölden, men jag tänkte inte i tinkturer eller hjälmprydnad. Runt millennieskiftet släktforskade jag en del och kompletterade då vapnet med hjälmprydnaden som också gav tinkturen. Men jag har också ett formellt antagningsdatum – 16 december 2003 som står i mitt vapenbrev. Det var då blasoneringen fastställdes och valspråket kom till.

Varför ser det ut just såhär?

– Ända sedan min första tanke på att anta ett vapen har det stått klart för mig att det skulle vara ett talande vapen – så valen och grenen var givna. Jag experimenterade lite med om grenen skulle vara i ett annat fält än valen, men fastande ganska snabbt vid att valen skulle ha grenen i munnen. Den skånska gripen i hjälmprydnaden kommer sig främst av att just den skånska gripen är mitt första heraldiska minne, det är en heraldisk figur som jag har gillat starkt sedan barnsben. När det sedan i min släktforskning visade sig att släkten så lång tillbaka jag kan hitta är skånska möllebyggare, snickare och murare tyckte jag att jag hade en lämplig ”ursäkt” för att använda gripen. När gripen var på plats som hjälmprydnad gav sig också tinkturerna – rött och guld. Vattnet som valen sprutar fick bli silver och likaså grenen.

Hur gjorde du när du antog vapnet?

– Jag hade ingen riktigt idé om hur man skulle gå till väga för att formellt anta ett vapen, så jag kontaktade en heraldisk konstnär, Magnus Bäckmark, för att få professionell hjälp och ett vapenbrev. Vapnet publicerades sedan i Vapenbilden (Nr 58:2004) och sedan såklart i Svensk Vapenregister så fort det kom till (SV-9.)

Hur använder du ditt vapen?

Bordsflagga med Vapen Wahlgren.

Bordsflagga med Vapen Wahlgren.

– Jag har olika uppritningar inramade och uppsatta på väggarna hemma, jag har en bordsvapenflagga och jag har låtit brodera vapnet på pikétröjor. Framförallt finner jag stort nöje i att fantisera om nya sätt att använda mitt vapen på, även om de flesta idéerna är för storslagna för att förverkligas.

Vapen Wahlgren, ritat av Tomazs Steifer.

Vapen Wahlgren, ritat av Tomazs Steifer.

Vapen Wahlgren, ritat av Ljubodrag Grujich.

Vapen Wahlgren, ritat av Ljubodrag Grujich.

Du gillar kanske också...