Steg för Steg mot en egen heraldisk sköld

Kanske har du kommit till den här sidan för att få veta mer om släktvapen? Kanske vill du ta dig ett eget?  I så fall har du kommit rätt.

Heraldiska vapen är för alla. Kvinna eller man, adel eller vanlig Svensson, infödd eller inflyttad svensk. Alla får ta sig ett vapen och föra det som man behagar så länge det är unikt.

Här har vi samlat några inledande råd.

  1. Bestäm vem som ska använda vapnet
    Är det ett släkt-/familjevapen bör det representera hela släkten, inte bara den som skapar det. Tänk på att vapnet ska symbolisera släktens gemensamma identitet. Undvik symboler som bara har en koppling till dig själv.
  2. Hämta Inspiration
    Börja med att spåna idéer. Inspiration kan komma från släktnamnet, ursprunget eller gemensamma yrken genom historien. Ni kan ju ha en radda med militärer, präster eller hantverkare. Bönder har vi alla varit men det är inte fel det heller.  Även anekdoter eller historier kopplade till dig eller släkten kan vara bra utgångspunkter. Generera flera förslag och välj sedan ett huvudspår att arbeta vidare med. Gör varianter av detta för att hitta den bästa designen.
    Om du vet att vapnet bara är för dig själv är ditt yrke eller dina intressen en bra start. det gäller kanske framför allt dig som gör vapen för en sällskapsorden.
  3. Simplicity is Key
    Ett heraldiskt vapen blir sällan perfekt vid första försöket. Sträva efter att göra vapnet så rent och enkelt som möjligt. Fokusera på det viktigaste och undvik att överlasta skölden med för många element.
    När du är klar vill vi tipsa om två vetenskapliga test. Det ena kallar vi frimärkstestet och går ut på att du gör en bild stor som ett frimärke. Om ditt vapen är tydligt där är det sannolikt bra komponerat. Det andra kallar vi kylskåpstestet och nu blir det en del psykologi. Skriv ut vapnet på papper och sätt teckningen på ditt kylskåp. om du efter två veckor ännu inte har tröttnat på din design är den bra. Om du vill ändra, gör det.
  4. Utforska Vapenböcker
    För att få ytterligare inspiration och försäkra dig om att din idé inte redan är upptagen, kan du titta i vapenböcker. Våra kommunala bibliotek brukar ha en samling under Ky (Historiska hjälpvetenskaper). Du kan också titta bland våra medlemsvapen eller på svensktvapenregister.se eller i vår vapendatabas på heraldik.nu.
  5. Registrera Ditt Vapen
    När du känner att du är klar med din idé kan du anmäla det till Svenskt Vapenregister. Svenska Vapenkollegiet kommer att granska vapnet för att säkerställa att det är heraldiskt korrekt och unikt. Uppfyller vapnet kraven, införs det i registret och får därmed ett erkännande bland heraldiker. Detta synliggör vapnet och hjälper till att förhindra framtida intrång. Registret ger däremot inte ett juridiskt skydd för vapnet. För att få det måste du vända dig till PRV och de registrerar endast vapnet i form av en logotyp.
    Du behöver inte registrera ditt vapen för att få använda det.
  6. Använd Ditt Vapen
    Nu till det viktigaste. När vapnet är klart, och kanske har har granskats och godkänts, ska du använda det med stolthet. Om du känner att din egen konstnärliga förmåga inte räcker till, kan du kontakta en heraldisk konstnär som kan teckna och måla vapnet åt dig på ett vackert och professionellt sätt.
    Sedan kan du göra tavlor, smycken, klistermärken och mycket mer.  Bara din egen fantasi sätter gränser för var och när du kan använda det.

Lycka till på din heraldiska resa!

Du gillar kanske också...