Vapenbilden nr 139 klart

Nu är Vapenbilden nr 139 klar och på väg till medlemmarna. Det är det tredje numret av fyra detta verksamhetsår och vi är lika stolta som alltid.

Här ett utdrag, nämligen ledaren:

Från medeltid till nutid

Kära läsare!

I detta nummer kan ni läsa om något som länge framstod som fullständigt uteslutet: att de svenska riddarordnarna återigen tilldelas svenskar. Till skillnad från när ordnarna lades vilande 1975 är det nu inte tjänstegrad och antalet tjänsteår som avgör vem som kan få vad. Var och en kan nominera vem som helst och det är insatser utöver det förväntade som belönas. I den brett uppslagna artikeln beskrivs inte bara det nya förfarandet utan även själva riddarordnarna.

Vi uppmärksammar även att Uppsalas studenter fått nya standar, utförda av Handarbetets Vänner i Stockholm som föreningen gjorde ett mycket uppskattat studiebesök hos för några år sedan. På årsmötet i våras berättade förtjänstmedaljör Thomas Småberg om hur diplom och sigill under medeltiden konstruerade, förmedlade och befäste makt och nu kommer ett utdrag ur det föredraget.

Känner du igen alla de kända frälseätternas sköldar? Årets främsta heraldiska bokutgivning är utan tvekan den nya Sveriges ridderskap och adels vapenbok och den recenseras självklart i Vapenbilden.

Sist men inte minst är Jesper Waslings populära Fråga heraldikern tillbaka igen och reder denna gång ut skillnaden mellan ett vapen och en logotyp. Jesper tar mycket gärna emot frågor och funderingar till sin spalt, så tveka inte att kontakta honom på jesper@heraldik.se.

Notera även att vi gjort några små justeringar i statuterna för Svenskt Vapenregister.

Trevlig läsning!

Du gillar kanske också...