Vapen Wasling, briserat för Jesper, ritat Sunil Saigal.

Mitt vapen – Jesper Wasling

Jesper Wasling.

Jesper Wasling.

Mitt vapen
Jesper Wasling,
redaktör i Svenska Heraldiska Föreningen

I denna artikelserie intervjuas vapenbärare om deras vapen. Vi börjar med styrelsen i Svenska Heraldiska Föreningen. Denna gång är det Jesper Waslings tur. Invald i styrelsen 1993. Sekreterare under många år och periodvis redaktör för matrikel, Vapenbilden eller skriftserien. Sedan 21013 redaktör för allt tryckt material.

Sköld: I svart en avhuggen kärve av guld med två ax lämnade oavhuggna och nedhängande.
Hjälmtäcke: Svart fodrat med guld.
Hjälmprydnad: Två svarta vingar med vingpennor av guld.

– SV-10

När antogs vapnet?

– Vårt familjevapen antogs runt 1991, beroende på hur man räknar. Den form det har idag kom till 1989 men parallellt till 1994 användes även en hel kärve. Därefter endast den avhuggna versionen.

Varför ser det ut just såhär?

– Kärven är en fri tolkning av en vase eftersom släktnamnet Wasling kommer från släktgården Vasared Tvärreds socken i Ulricehamns kommun. Men för att undvika att vara identiska med andra vasa-vapen så valdes en egen figur. Vi brukar kalla den för en wasse.

Hjälmprydnaden visar två vingar. Det är egentligen två korpvingar vilket anspelar på den äldre släktgården Onsered, tidigare stavad Odinsryd, som även den ligger i Tvärreds socken.

Färgerna svart och gult visar på ursprunget från Västergötland. Släkten består på alla sidor enbart västgötar ner till åtminstone tidigt 1700-tal.

Min egen färgkombination grönt och gult valde jag för att det för mig är sommar. Det är också den färgsättning vapnet hade i sin originalversion som jag skapade tillsammans med Tor Flensmarck.

Hur gjorde du när du antog vapnet?

– När jag i mitten av 80-talet blev intresserad av heraldik så började jag fundera på hur det skulle komponeras. Jag ritade för hand ett femtiotal sköldar som satt uppe på väggen i mitt pojkrum. De var emellertid allt för komplicerade och jag kände att jag tröttnade på dem. Så jag ritade större bilder på fullständiga vapen som alla var enklare i sin form. De kändes bättre men ändå inte riktigt bra. Alla innehöll en vase i någon form. Vid det laget hade jag börjat få kontakt med heraldiker i SHF och av dem så var det särskilt Tor Flensmarck som hjälpte mig. Han skapade den första skissen på den avhuggna kärven som vi sedan utvecklade. Då hade kompositionerna minskats från tämligen komplicerade via hyfsat enkla till en väldigt ren form som dessutom var unik.

Hur använder du ditt vapen?

– Vårt vapen finns som exlibris i några olika versioner där jag har några, min pappa Lennart har ett, min bror Pontus ett annat och min kusin Jacob ett tredje. Det är också vi som för släktnamnet vidare till våra barn. Ytterligare en kusin med annat efternamn är på väg att göra sin version och det är kul för då lever vapnet vidare även till andra ättlingar till Alma och Carl-Edward Pettersson. Jag har även vapnet i logotypen för min firma Wasling Media. Ett sigill finns också men inte så mycket mer än så. Vapnet används främst digitalt.

Se även http://waslingmedia.se/tag/wasling/.

Du gillar kanske också...