Har du koll på erikarna?

Följ med till Varnhems klosterkyrka den 27 augusti: Gravplats åt fyra svenska kungar, en drottning, en hertig och en hertiginna, samt en regerande riksjarl och en rikskansler. Dessutom Sveriges äldsta kända kristna vikingar, med Kata i spetsen.

Senast någonstans i början av 1100-talet måste den Erikska ätten tagit steget upp till maktens högsta nivå. Då gifte de in sig i det Stenkilska kungahuset och kom därmed att vara närmast tronen om Stenkilarna försvann.

Och det hände mycket riktigt inte långt senare. Siste Stenkilens död kom att leda till en 100 år lång maktkamp mellar Erikar och Sverkar. Denna kamp sker mitt i heraldikens födelse och än idag ser vi de heraldiska spåren.

Den 27 augusti åker därför Svenska heraldiska föreningen på utflykt till Varnhem för att på nära håll se om vi kan hitta något från dess första tid. För det var bland annat här som den Erikska (och möjligen Stenkilska) ätten hade sina gods långt innan det blev ett kloster på platsen.
Klostret blev sedan ett av de förnämsta i Sverige innan även det försvann. Därefter kom greve Magnus Gabriel de la Gardie att rusta upp det igen, till den prakt det har än idag.

Väl mött i Varnhem.

Ciceron för dagen är vår egen Sofia Hagberg, som just nu skapar vår första riktiga studiecirkel i heraldik. Hon har tidigare varit guide på Varnhem och kan kyrkan utan å innan.

 

 

Du gillar kanske också...