Heraldiska stadsvandringar den 10 juni

Den 10 juni är Internationella heraldikdagen. Det var på denna dag år 1128 som Henrik I av England dubbade sin blivande svärson Gottfrid av Anjou till riddare och överlämnade en sköld med vad som räknas som det första heraldiska vapnet: i blått fält sex gyllene lejon.

Med anledning av Internationella heraldikdagen 2021 anordnar Svenska Heraldiska Föreningen heraldiska stadsvandringar i Karlstad, Lund och Uppsala tillsammans med de lokala heraldiska sällskapen. Information återfinns i första hand på respektive Facebook-evenemang (länkar nedan).

Stadsvandring i Karlstad

Värmlands Heraldiska Sällskaps ordförande Fredrik Höglund berättar om den heraldiska fasadutsmyckningen på Rådhuset, Frimurarlogen, Wermlandsbanken och andra byggnader runt Stora torget i Karlstad. Under vandringen får vi en introduktion till Värmlands och Karlstads vapen och chansen att upptäcka en del av stadsrummet som vi kanske inte har fäst blicken på tidigare.

Mer information här.

Stadsvandring i Lund

Vi får se utsmyckning med heraldiska vapen och symboler runt om i Lunds stadsmiljö. Rundvandringen, som beräknas ta 1,5 timmar, utgår från Bantorget.

Obligatorisk anmälan. Antalet platser är begränsat och fördelas efter intresseanmälan till lars.tragen@gmail.com.

Mer information här.

Stadsvandring i Uppsala

Vi får se de heraldiska utsmyckningarna på domkyrkan, universitetshuset, studentnationerna, Skytteanum och rådhuset, samt får veta mer om deras historiska bakgrund. Vandringen väntas ta ungefär en timme.

Antalet platser är begränsade och fördelas efter intresseanmälan till elias@heraldik.se. Stadsvandringen kommer även att sändas digitalt (mer information inom kort).

Mer information här.

Du gillar kanske också...