Internationella heraldikdagen 2018

Sedan 2013 högtidlighålls den 10 juni som Internationella heraldikdagen. Det var på denna dag år 1128 som Henrik I av England dubbade sin blivande svärson Gottfrid av Anjou till riddare och överlämnade en sköld med vad som räknas som det första heraldiska vapnet: blått fält med sex gyllene lejon.

På olika håll i landet anordnas heraldiska aktiviteter denna dag. Här har vi försökt samla dem. Tipsa gärna webbredaktionen på elias@heraldik.se om du känner till någon annan aktivitet den 1o juni värd att lyftas fram.

Årshögtid i Lund

Societas Heraldica Lundensis firar sin årshögtid i Lund. Svenska Heraldiska Föreningens härold Martin Trägen håller ett föredrag om ”Det von der Wetteringska vapnet”. Dagen avslutas med middag på Grand Hotel. Klädsel kavaj.

Mer information kommer.

Domkyrkobesök i Uppsala

I Uppsala anordnas en heraldisk visning av Uppsala domkyrka av Svenska Heraldiska Föreningen i samarbete med Societas Heraldica Upsalisensis.

Bland domkyrkans rikedom på vapensköldar och heraldiska emblem kan nämnas de landskapsvapen som tillkom till Gustav Vasas begravning och som nu pryder hans grav, sköldarna för gamla adelsätter som Sture, Banér och Stenbock, samt vapnet för påve Johannes Paulus II som ristades in när denne besökte Uppsala 1989.

Rundturen inleds kl. 13:15 och pågår en timme. Samling sker innanför portarna och Eric Bylander möter upp. Guide är Catharina Svensson.

Då antalet platser är begränsat ber vi om föranmälan till elias@heraldik.se senast fredagen den 8 juni. En avgift om 50 kr per person tas ut. Barn under 18 år går gratis i vuxens sällskap.

Stadsvandring i Karlstad

Värmlands Heraldiska Sällskap arrangerar en heraldisk stadsvandring runt Stora torget i Karlstad. Sällskapets ordförande Fredrik Höglund berättar om den heraldiska fasadutsmyckningen på Rådhuset, Frimurarlogen, Wermlandsbanken och andra byggnader runt torget.

Mer information här.

Du gillar kanske också...