Vapen Bragesjö, ritat av Thomas Falk.

Mitt vapen – Tomas Bragesjö

Tomas Bragesjö.

Tomas Bragesjö.

Mitt vapen
Tomas Bragesjö

I denna artikelserie intervjuas vapenbärare om deras vapen. Turen har kommit till Tomas Bragesjö, som har arbetat bakom scenen med föreningens hemsida.

Sköld: Medelst en vågskura delad i rött, vari två kalkar av guld, och guld, vari en röd öppen krona.
Hjälmtäcke: Rött fodrat med guld.
Hjälmprydnad: En kärve av guld stående på en kälke av silver.

– SV-11, SVR 709/2011

När antogs vapnet?

– När jag skapade vapnet 2004 visste jag nästan ingenting om min släkt. Jag visste bara att min farmors flicknamn var Hammarberg, att min morfarssläkt var från Skåne och att jag via min mormorssida ingick i den Borås baserade släktföreningen Ryssnässläkten. Jag hittade en låda som jag fick ärva efter min farmor med ett godkännade bevis för namnet Bragesjö som min farfar antog 1956 samt deras bröllopsfoto och bestämde mig för att anta ett vapen.

Varför ser det ut just såhär?

– Jag ville ha ett talande vapen så för att få en sjö valde jag att dela skölden på mitten med en vågskura. Brage var skaldernas gud i nordisk mytologi och vid vidare forskning på Brage hittade jag Bragebägare som hamnade på skölden som kalkar. Bragebägare förekommer i vikingatida kungasagor så i sjön placerade jag en krona så vapnet fick stuket av ”Kung i baren”. Sköldens tinkturer blev Skånes färger.
Som hjälmprydnad valde jag delar av huvudmotivet från Ryssnässläktens sköld nämligen en kärve av guld stående på en kälke av silver. Jag har även Ryssnässläktens sköld på en plåt samt som en brosch. Mitt motto blev ”Ingenting är omöjligt”.

Hur gjorde du när du antog vapnet?

– Jag tog hjälp av Jesper Wasling och Ronny Andersen via Svenska Heraldiska föreningens forum. Ronny tecknade sedan originalet. Vapnet hamnade sedan i Vapenbilden under nya vapen. Sedan registrerade jag vapnet först i Svenskt Vapenregister och sedan i Skandinavisk Vapenrulla 2011. Numren är SV-11 och SVR 709/2011.

Vapen Bragesjö som pin.

Vapen Bragesjö som pin.

Hur använder du ditt vapen?

– Jag använder vapnet mest som en dekorativ tavla. Jag har även vapnet upptecknat på mitt släktträd. Jag har det även tryckt på en t-shirt och på några pins.

Släktträd, ritat av Magnus Bäckmark.

Släktträd, ritat av Magnus Bäckmark.

Vapen Bragesjö, ritat av Davor Zovko.

Vapen Bragesjö, ritat av Davor Zovko.

Vapen Bragesjö, ritat av Ronny Andersen.

Vapen Bragesjö, ritat av Ronny Andersen.

Du gillar kanske också...