45 år av vapensköldar
I år fyller vår förening 45 år. Mycket har blivit gjort av ideella krafter. Så hur ska man få folk att bli aktiva i en heraldisk förening?
Det har visat sig att det är mycket lättare att få folk att engagera sig om de känner varandra. Därför är det inte förvånande att vår förening genom åren har haft aktiva medlemmar i kluster på olika platser, där Grästorp, Borås och Lund är de mest framträdande utanför Göteborg. det blir helt enkelt ganska lätt att samordna heraldiska aktiviteter när man vet att det man gör får uppskattning av andra. Och att folk kommer på ens möten.
Faktum är att vi trots tjugo år av digitalisering är precis lika beroende av det fysiska mötet som innan internet för att få en medlem att ta steget från medlemskap till att bli aktiv. Däremot har digitaliseringen gjort det lättare för oss att nå ut och därmed få fler att bli medlemmar.
Grästorp
Denna lilla ort var Sveriges heraldiska centrum under 70- och 80-talet, vad än andra försöker hävda. Här fanns eldsjälarna Carl-Axel Rydholm och Alf Djerf och de drog med sig Bengt-Göran Lundkvist och Kenneth Wulcan, med flera vanliga medlemmar. Merparten av våra till medlemsår äldsta medlemmar kommer från området kring Grästorp.
Borås
När Borås Heraldiska Förening bildades var det ungefär likadant som i Grästorp, fast de som var med var yngre. Den föreningen bildades 1990 av Stefan Bede, Magnus Persson och Jesper Wasling och där ingick snart även Per Ladenvall (tidigare revisor i SHF) och Henric Åsklund samt Henrik Sjövall. Föreningen lades 1995 på is eftersom nästan alla medlemmar flyttade från staden för studier eller jobb. BHF återbildades 2000 och omvandlades 2014 till sällskapet Sju härolder.
Under sin första tid hölls fler aktiviteter än vad SHF åstadkommer under, inklusive två rejäla utställningar. Allt detta var ganska lätt att ordna eftersom alla som var med kände varandra väl sedan gymnasietiden.
Lund
Ett tredje exempel är Lund. Här genomförs idag de flesta heraldiska aktiviteterna och det är lätt att förstå varför. De aktiva i Lund är ett sammansvetsat gäng i ungefär samma(medel-)ålder, med ungefär samma bakgrund och jobb. De har med andra ord mycket gemensamt även utanför heraldiken. Dessutom var de alla mer eller mindre aktiva i Svenska Heraldiska Föreningen innan de bildade detta lokalsällskap så det fanns redan ett gemensamt intresse och kunskap.
Det gemensamma
I alla dessa grupper är att de först kände varandra, sedan byggde upp en heraldisk aktivitet inom en lokal förening. När man fått till detta har verksamheten blomstrat. När man är ensam är det såklart svårare att få till en lokal förening. men om du har intresset kan du gärna höra av dig till styrelsen. Vi kanske vet fler på din ort som delar ditt intresse.
Ju fler aktiva vi är, desto mer kan vi göra tillsammans.
Hör av dig till styrelsen@heraldik.se om du vill bli aktiv eller samla heraldiker på din ort.
Och du har väl inte missat 45-årsjubileet i Malmö nästa vecka?