Heraldiskt samarbete med Svenska Fotbollförbundet

I vår strävan att sprida heraldiken har vi lyckats förhandla fram ett mycket givande samarbetsavtal med Svenska Fotbollförbundet. Samarbetet har hållits hemligt för att bli en trevlig överraskning när allsvenskan nu drar igång.

I många sporter har blickarna vänts västerut och man har ersatt sina klubbemblem med tuffa djur och dyligt allt i amerikanskt snitt. Inom fotbollen har man nu valt att göra tvärtom, istället har man vänt blickarna mot Europa och den heraldiska bildtraditionen. Alla allsvenska klubbar har fått varsitt heraldiskt vapen. Vapnen ska bland annat finnas på spelarnas matchtröjor. Svenska Heraldiska Föreningen fick till uppdrag att utforma dessa, dock med vissa restriktioner… Som motprestation kommer föreningens vapen att pryda Fotbollförbundets officiella bollar.

 

Klubbarnas vapen
Vi får tyvärr inte avslöja allt, men lite har vi fått lov att avslöja. Vill ni veta exakt hur vapnen ser ut får ni titta på TV eller gå ner till arenan. Tanken är vapnen ska få bli en överraskning för publiken. Det vi hade att gå på var att vapnen skulle följa klubbarnas egna färger och att en viss allmän bild bara får förekomma hos ett av lagen. Sen var det bara att försöka hitta något som passade respektive klubb… 
Några exempel:

AIK – I svart fält en gyllene råtta (gnaget ni vet…) 
Djurgården – Ett krönt lejon 
Elfsborg – En borg och en älv. 
GAIS – En makrill (så klart). 
Göteborg – En blåvit zebra (lejonet gick till Djurgården som fick välja först i kraft av att de är regerande mästare) 
Häcken – En geting (svart och gul) i grönt fält (häck). 
Malmö – En katt som håller en kanariefågel i en bur 
Örgryte – En sjuuddig stjärna och en grävling.

Till nästa säsong ska vi göra vapen åt lagen i superettan, kom gärna med förslag och idéer!

 

Ps. All eventuell överensstämmelse med verkliga namn är rent tillfällighet

Du gillar kanske också...